Jom Masak :: Sambal tumis ikan Bilis terung Pipit

ADSENSE HERE!
Menu semalam...
terung pipit masak sambal tumis ikan bilis

menu yang selalu ada dalam wishlish ..
kalo jumpa terung pipit nih..
memang menu nih lah yang aku reti  masak.. kekke

so semalam berbuka dengan menu nih + ikan goreng + kurma + nasi putih panas2..
pehhhhhhhhhhhh...



SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TERUNG PIPIT
  1. Ikan bilis - digoreng
  2. 5 camca besar Cili Kisar *
  3. 2 camca besar bawang Kisar *
  4. 1 ulas Bawang Besar dihiris bulat-bulat
  5. Air Asam Jawa
  6. Garam secukupnya
  7. Gula
  8. Serbuk Perasa Hilal (optional)
  9. Terung Pipit
  10. Minyak untuk menumis

CARA MASAK
Style sendiri..
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis terlebih dahulu - toskan
  2. Dengan menggunakan minyak goreng ikan bilis tadi (kurangkan kuantiti minyak  jika perlu) Masukan bawang kisar , masak hingga bawang sedikit layu/wangi
  3. Masukan pula cili kisar + air asam jawa.. goreng sehingga naik minyak..
  4. Masukan terung pipit dan sedikit air.. sehingga sedikit mendidih
  5. kaub balik dan masukan bawang  besar..
  6. perasakan dengan garam + gula dan serbuk perasa hilal
  7. kaub balikan and siap dihidang...





ADSENSE HERE!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Copyright © Lipstik Terbaru 2016. All rights reserved. Template by CB. Theme Framework: Responsive Design